A szlovákiai ápolók nélkül nem lennek fenntartható a bécsi idősgondozási rendszer –mondta Phillip Ther német történész-közgazdász a Szlovák Távirati Irodának adott interjújában. Szerinte Szlovákia legnagyobb problémája, hogy önállósága negyed évszázada után tovább mélyülnek a regionális különbségek.

 

„Az ország gazdasági sikereiből minél több polgárnak kellene részesülnie. Míg Pozsonyban és az ország nyugati felében jól megy a soruk, addig a többi országrészre ez nem érvényes. Gyakran találkozom szlovákiai vendégmunkásokkal Ausztriában, főleg keletről, akik nem találnak otthon munkát.

 

Szomorú, hogy szorgalmas és okos emberek százkilométereket kénytelen utazni, hogy dolgozhassanak. Az egész bécsi idősgondozási rendszer összeomlana, ha elmennének onnan a szlovákiai ápolók”

 

mondta Ther. Szerinte a regionális különbségek minden posztkommunista országban létező problémát jelentenek. Mérséklésükre az uniós források szolgálnának, de az még nem tisztázott, hogy valóban segítenek-e.

 

„A 2004-es évtől máig vizsgált statisztikák szerint a posztkommunista országokba jelentős tőke áramlik, amelyek képesek lennének a nagyobb regionális különbségek felszámolására. Lengyelországban például már sikerült némileg csökkenteni a legszegényebb és leggazdagabb régiók közti különbséget”

 

 hirdetes_810x300  

Az állam százezreket költ arra, hogy ápolókat képezzen az osztrákoknak

 

Teraz.sk

Nyitókép: Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!