Brüsszellel sem lehet mindent elhitetni. Az eurozóna 18 tagállamáról készített jelentése szerint Szlovákia költségvetése már nem tartozik a legjobbak közé. Az Európai Bizottságnak ugyanis feltűnt, hogy a szlovák kormány nem teljesíti a deficit csökkentésére tett korábbi vállalásait.

 

A jelentést a Denník N szúrta ki. A dokumentumban az áll, öt ország (Észtország, Írország, Ciprus, Málta és Szlovákia) nagyjából megfelelnek ugyan a Stabilitási és Növekedési Paktum feltételeinek, de középtávon nem teljesítik célkitűzéseiket – a kiegyensúlyozott költségvetést (vagyis hogy nem költ az állam többet, mint amennyi bevétele van).

 

A Bizottság észrevette, hogy a tavalyi szlovákiai deficitnek 1,9 százalékosnak kellett volna lennie, végül 2,2 százalékpontot ért el, idén 1,3 százaléknak kellett volna lennie, de 1,6 százalék körül zár majd.

 

 hirdetes_810x300  

Brüsszel már nem sokat ad a kormány által leadott adatokra, jövőre is nagyobb hiányt jósol Szlovákiának, mint a koalíció. Ennek oka, hogy a kormány egyszerűen kihagyta például a közalkalmazottak béremelésének költségvetésre gyakorolt hatását a számításokból. Sőt, a Bizottság szerint „a közegészségügyre fordított kiadások is lassabban csökkennek majd a tervezettnél”.

 

DennikN.sk

Nyitókép: TVnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!