A cseh fogyasztók mintegy 25 százaléka nem fizet időben a termékért vagy a szolgáltatásért. Közülük 42 százalék ezt készakarva teszi. A csehek így a legtisztességtelenebb ügyfelek közé tartoznak Európában. Mindez az EOS KSI, nemzetközi pénzbehajtó ügynökség fizetési morált vizsgáló felméréséből derül ki.

 

A fizetési határidőt túllépő cseheknek átlagosan két hétbe telik rendezni a tartozást. Ennek leggyakoribb oka az anyagi probléma (67 százalék) vagy a rossz emlékezet (40 százalék.)

 

A tudatosan nem fizető kliensek tekintetében a csehek Belgium (43 százalék), Görögország (45 százalék) és Románia (50 százalék) mellett a legtisztességtelenebb ügyfelek közé tartoznak Európában. A lista élén a németek állnak, 10 százalékkal.

 

 hirdetes_300x300  

Az egyre hosszabb fizetési határidő sajnos növekvő tendenciát mutat Európában. „Míg 2015-ben az ügyfelek 15 százaléka nem fizetett időben, egy évvel később már 20 százalék. A tisztességtelen ügyfelek száma egy év alatt közel megduplázódott„– nyilatkozta az EOS KSI képviselője, Vladimír Vachel.

 

Hozzátette, hogy a csehországi cégek 11 százalékának nincs semmilyen standardizált eljárása a tartozások behajtására.

 

„A cégeknek nem ajánlatos alábecsülni a kifizetetlen számlákat. Minél később kezdi el azt ugyanis oldani, annál kevesebb az esély, hogy kifizetésre kerül”

 

– mutatott rá.

 

A csehek kétharmadához hasonlóan a szlovákiai adósok 68 százaléka is átmeneti pénzzavarral magyarázza, hogy miért nem fizette ki időben a számlákat.

 

A túl nagy adósság az oroszok 63, a belgák 62 százalékát nyomasztja. A legkevesebb rövid vagy hosszú távú tartozása a németeknek és a horvátoknak van.

 

Az EOS csoport felmérése 3200 céget vizsgált Európa 16 országában. Mindenhol 200 vállalat lett megszólítva egy széleskörű kérdőív formájában.

 

ČTK

Nyitókép: ihned.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!