Nem sokat segítenek a dohányzás visszaszorításában az uniós szabályozás miatt egységesített, brutális fotókkal ellátott cigarettásdobozok. Az Eurobarometer legfrissebb felmérése szerint nem csak a dohányosok száma nőtt, hanem a napi elszívott cigaretták száma is.  

 

A statisztikai adatok legalább olyan rémisztőek, mint a képek a dobozokon: az EU-ban évente 6 millióan halálesetet hoznak összefüggésbe a dohányzással. A legnagyobb dohányosok a görögök, a lakosok 37 százaléka dohányzik, őket a bolgárok és a franciák követik (36 százalék. Dobogós harmadikok a horvátok (35 százalék).

 

Szlovákia a V4 országai közül a legjobb mutatókkal rendelkezik: a lengyelek 30 százaléka cigarettázik, a csehek 29 százalék, a magyarországi magyarok 27 százaléka, míg a szlovákiai polgárok csak 26 százaléka dohányos. Ez sem annyira jó eredmény, ha figyelembe vesszük, hogy a dohányzók aránya két éve 21 százalék volt. Öt évvel ezelőtt átlagban napi 11,7 szál cigit füstölt el egy átlag szlovákiai, ma ez a szám 15,9.

 

 hirdetes_300x300  

Pedig nem olcsó mulatság. Szlovákiában még mindig nem annyira drága a cigi, mint nyugatabbra, de azért nem is olcsó. A legtöbbet a britek fizetnek érte, átlagban 10,92 eurót. A doboz cigaretta árából az adó nagysága jelenleg 80-ék.

 

A Szlovákiában dohányt forgalmazó multik bevételei nem csökkennek, csak kevésbé gyorsan nőnek. A három legnagyobb forgalmazó tavalyi bevétele több mint 190 millió euró volt.

 

Hospodárske Noviny

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!