A pékek támogatják az éjjeli műszak, a hétvégék és szünnapok utáni pótlék és bérkiegészítés emelését, de további törvénymódosításokat javasolnak.

 

A pékek érdekvédelmi szövetsége, mely 12 ezer pékipari alkalmazottat tömörít, javaslatokkal állt elő a Munkatörvénykönyv készülő módosításával kapcsolatban. Elképzeléseikről a mezőgazdasági minisztériummal tárgyaltak.

 

„Egyetértünk a tervezett pótlék-kiegészítésekkel, de ezek önmagukban, további intézkedések nélkül likvidáló hatással lehetnek“ – nyilatkozta a képviselőjük. A pékek azt nehezményezik, hogy túl alacsonyak a termékeik árai, miközben a költségek folyamatosan növekednek. Ráadásul az éjjeli műszakok sem korlátozató, mint az más ágazatokban lehetséges, hiszen kenyeret sütni hétvégén és éjjel is szükséges.

 

 hirdetes_300x300  

Képviselőik arra figyelmeztetnek, hogy ha csak az éjszakai műszak, szünnapok, államünnepek utáni pótlékok és bérkiegészítések összege emelkedik, ami növeli a kiadásaikat, kénytelenek lesznek ők is emelni a péktermékek árát. Ellenkező esetben ugyanis félő, hogy elárasztják a pultokat a félkész, fagyasztott alapanyagokból készült pékáruk.

 

A Smer javaslata értelmében az eddigi 50 százalékról az átlagbér 100 százalékára emelkedne az említett pótlékok felső határa. A Smer ezen kívül az éjjeli műszak utáni díjat is növelné az órabér összegével. 2018. májusától ennek összege 2,759 euró lesz.

 

Webnoviny.sk/Körkép.sk

Nyitókép: webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!