László
  • HUF: 346.03
  • USD: 1.18
  • 23 °C
  • 34 °C
Friss hírek

A szlovákiai háztartások eladósodottsága a legmagasabb Közép- és Kelet-Európában

A szlovákiai háztartások eladósodottsága a legmagasabb Közép- és Kelet-Európában, a háztartási hitelállomány mértéke az év első három negyedévében is növekedett, egy év alatt közel 13,6 százalékkal. A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) elemzése szerint épp a háztartások eladósodottsága veszélyezteti leginkább a szlovákiai pénzügyi szektor stabilitását.

 

“Ezt az erős növekedést leginkább a lakás- és fogyasztói hitelek tartják fenn.” – mondta keddi sajtótájékoztatóján Vladimír Dvořáček, a központi bank pénzpiaci felügyeletet ellátó részlegének igazgatója. Elmondása szerint ez leginkább a pozitív munkaerőpiaci fejlődésnek, hitelkínálatnak és lakáspiacnak köszönhető, de a magas eladósodottságnak több rizikója is van.

Hirdetés(x)

 

Emelkedik ugyanis a háztartások sebezhetősége egy  sokk esetén, például bevételkimaradás vagy állásvesztés során. A nemzeti bank így arra törekedik, hogy a hitelnyújtás feltételeit úgy határozzák meg, hogy az eladósodottság összhangban legyen az ügyfél pénzügyi lehetőségeivel.

 

2018 januárjától így szigorúbb szabályok jönnek, szigorítják például az ingatlanhitelek és fogyasztói hitelek feltételeit. Dvořáček szerint amennyiben szükséges lesz, további intézkedések meghozatalára is felkészültek.  A kedvező gazdasági helyzetnek és az alacsony kamatlábnak köszönhetően egyre több hitelt vesznek fel a vállalkozói szektorban is, az év első három negyedévében 9 százalékos emelkedést regisztráltak – ez a növekedés az EU-n belül is a legjelentősebbek közé tartozik.

 

SME
kép: topky.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket