A szlovákiai háztartások eladósodottsága a legmagasabb Közép- és Kelet-Európában, a háztartási hitelállomány mértéke az év első három negyedévében is növekedett, egy év alatt közel 13,6 százalékkal. A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) elemzése szerint épp a háztartások eladósodottsága veszélyezteti leginkább a szlovákiai pénzügyi szektor stabilitását.

 

„Ezt az erős növekedést leginkább a lakás- és fogyasztói hitelek tartják fenn.” – mondta keddi sajtótájékoztatóján Vladimír Dvořáček, a központi bank pénzpiaci felügyeletet ellátó részlegének igazgatója. Elmondása szerint ez leginkább a pozitív munkaerőpiaci fejlődésnek, hitelkínálatnak és lakáspiacnak köszönhető, de a magas eladósodottságnak több rizikója is van.

 

Emelkedik ugyanis a háztartások sebezhetősége egy  sokk esetén, például bevételkimaradás vagy állásvesztés során. A nemzeti bank így arra törekedik, hogy a hitelnyújtás feltételeit úgy határozzák meg, hogy az eladósodottság összhangban legyen az ügyfél pénzügyi lehetőségeivel.

 

 hirdetes_300x300  

2018 januárjától így szigorúbb szabályok jönnek, szigorítják például az ingatlanhitelek és fogyasztói hitelek feltételeit. Dvořáček szerint amennyiben szükséges lesz, további intézkedések meghozatalára is felkészültek.  A kedvező gazdasági helyzetnek és az alacsony kamatlábnak köszönhetően egyre több hitelt vesznek fel a vállalkozói szektorban is, az év első három negyedévében 9 százalékos emelkedést regisztráltak – ez a növekedés az EU-n belül is a legjelentősebbek közé tartozik.

 

SME
kép: topky.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!