Megtalálták a világ legmélyebben élő halfaját: a marianai csigahal nyolcezer méter mélyen is vígan elboldogul, pedig külseje első pillantásra törékenynek tűnik.

 

Nyolcezer méteres mélységben az élet nem egyszerű. Meg kell birkózni a felszíninél 800-szor nagyobb nyomással, a nulla fokot alig meghaladó hőmérséklettel és a teljes sötétséggel. Az újonnan felfedezett marianai csigahal (Pseudoliparis swirei) azonban remekül elboldogul ebben a barátságtalan környezetben.

 

 

 hirdetes_300x300  

Pedig testfelépítésüket nézve semmi rendkívüli nincs bennük, sőt, egyenesen törékeny kis teremtményeknek tűnnek.Azt hihetnénk, egyáltalán nincsen robosztus, erős testalkatuk ahhoz, hogy ilyen extrém környezetben éljenek, mégis remekül elboldogulnak”– írta Mackenzie Gerringer, a Washingtoni Egyetem kutatója, a Zootaxa című szakfolyóiratban megjelent tanulmány első szerzője.

 

Hatalmas mélységekben nem nagyon lehet külső vázat építeni, ráadásul a nagy nyomás még a fehérjék előállítására is hatással van, ami erősen limitálja azt, hogy az egyes halfajok milyen mélységeket képesek meghódítani.

 

Origo.hu
fotók: Adam Summers/University of Washington

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!