Rengeteg pénzt költ az állam a kórházak adósságmentesítésére – a parlamenti képviselők csütörtökön 78 szavazattal elfogadták Tomáš Drucker (Smer-SD jelölt) egészségügyi miniszter adósságmentesítő javaslatát.

 

A kórházak tavaly év végéig keletkezett adósságát lehet így törleszteni állami pénzekből, összesen 585 millió euró értékben. Drucker rámutatott hogy a pénzügyi stabilitás elengedhetetlen, ugyanis ha ez nem történik meg, akkor veszélybe kerül az egészségügyi ellátás elérhetősége és az állami vagyunk. Az egészségügy adóssága tavaly 647,24 millió euróra nőtt.

 

Az adósságrendezés az állami és nem állami kórházakat is érinti. A tehermentesítés nem egyszeri alkalom lesz, először a régebbi adósságokat fizetik ki, ugyanakkor önkéntes, a pénzt azok kapják, akik hajlandók a revitalizációs folyamatba bekapcsolódni. Az állam kétfajta módon szeretné lefolytatni a folyamatot – fix leszámítolással és elektronikus árveréssel. A kórházak leginkább a speciális egészségügyi eszközök beszállítóinak és a Szociális Biztosítónak tartoznak.

 

 hirdetes_810x300  

Az adósságrendezés keretén belül szerződést kötnek, amelyben kötelezik a kórházakat az adósságrendező terv teljesítésére és felügyelő bizottságok létrehozására is. Szerződésszegés esetén szankciók lépnek érvénybe.

 

Teraz.sk
kép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!