Véghezvitték, amiről azt hitték nem lehetséges: a NASA 37 év után újraindította a 40 éve fellőtt Voyager-1 űrszonda hajtóművét.

 

A Voyager-1 ma már a csillagközi térben száguld irányítatlanul, de még mindig képes a Földdel kommunikálni. Hogy ez így maradjon, most be kellett avatkoznia a NASA-nak.

 

A Voyager-1-et 1977-ben lőtték fel, hogy a Naprendszer külső bolygóit térképezze fel. A küldetés rendkívül sikeres volt. Ma már a szonda 21 milliárd kilométerre van tőlünk, ami a Nap-Föld távolság (cca. 150 millió km) több mint 140-szerese, vagyis a fény a Voyager jelenlegi pozíciójától 19 óra alatt érne a Földre.

 

 hirdetes_810x300  

A Voyagernek köszönhetően hallgathattuk meg, milyen hangokat produkál az űr mélye, és ez volt az első emberalkotta szerkezet, amely átlépte a Naprendszer határát és belépett a csillagközi térbe.

 

Hogy továbbra is tudja küldeni az adatokat a Föld irányába, némileg korrigálni kellett a mozgását, hogy antennája a Föld felé mutasson. Az előbb említettük, hogy a rádiójeleknek legalább 19 órára van szükségük, hogy elérjék a Voyagert, vagyis nem csak hogy nagyon pontosan kellett kiadni a parancsokat, de precízen kellett eljárni, hogy épp csak annyit változtassanak a Voyager pályáján, amennyi szükséges.

 

A Voyager-1 rendszereinek korlátozott energiatartalékai vannak. Azzal, hogy a nem kis technikai bravúrt véghezvivő technikusok a tartalékhajtőműveket és nem a főhajtőműveket használták, nyertek a szondának újabb 2-3 évet, míg végül végleg elcsendesül.

 

Futurism.com, Körkép.sk

Nyitókép: futurism.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!