Kedden délután kezdetét vette a parlament rendkívüli ülése, amelynek célja Robert Kaliňák belügyminiszter leváltása. Az ellenzéki SaS, OĽaNO, valamint a Sme rodina mozgalom 37 képviselője által kezdeményezett ülést Bugár Béla házelnök-helyettes, a Most-Híd elnöke nyitotta meg. Kaliňákot miniszteri karrierje során most próbálják meg harmadszor leváltani. Az ellenzék szerint a belügyminiszter leváltásának oka az, hogy már huzamosabb ideje képtelen a tisztségének betöltésére.

 

A leváltásomat indítványozó ellenzéki javaslat gyenge lábakon áll, és legalább húsz kimutatható hazugságot és demagóg állítást tartalmaz” – mondta Robert Kaliňák egyórás beszédében a parlament rendkívüli ülésén, majd kijelentette nem érti, miért folyik ellene még mindig hajtóvadászat.

 

Olyan emberek ülnek itt, akik a hazugságot, a tudatlanságot, illetve a műveletlenséget munkamódszerként alkalmazzák” – mondta Kaliňák elsősorban Jozef Rajtár (SaS) ellenzéki képviselőre célozva, aki a leváltására irányuló javaslatot benyújtotta.

 

 hirdetes_300x300  
Fotó: TASR – Martin Baumann

 

Kaliňák elismerte, hogy az előző két rendkívüli ülést ignorálta, mert Szlovákia akkor töltötte be az EU-elnöki tisztséget, és minden áldott nap azzal foglalkozott, hogy az országnak ne kelljen menekülteket befogadnia. Kaliňák azt isleszögezte, hogy az adócsalással gyanúsított vállalkozótól, Ladislav Bašternáktól soha nem fogadott el pénzt sem közvetlenül, sem közvetve.

 

Fico szerint Kaliňák a legrátermettebb minisztere

 

Robert Fico kormányfő elmondása szerint Robert Kaliňák a legrátermettebb miniszterei közé tartozik, akivel politikai pályafutása során valaha is találkozott. Hozzátette, ha meg lenne győződve arról, hogy Kaliňák csődöt mondott, akkor már biztosan nem lenne miniszter. Mint mondta, nem érti az ellenzék, a kormányellenes sajtó és a köztársasági elnök részéről a belügyminisztert ért támadásokat.

 

Fotó: TASR/Martin Baumann

 

A kormány  szerint a belügyminiszter leváltása mellett nincsenek releváns érvek. Mint rámutattak, a Bašternák-ügy kapcsán Kaliňák már mindent tisztázott, s a kormány elutasítja, hogy felelős lenne a közbeszerzésekkel kapcsolatos állítólagos hibákért.

 

Forrás: teraz.sk/Aktuality.sk

Nyitókép: TASR – Martin Baumann

 

 

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!