Korábban mi is beszámoltunk a hírről, hogy az Európai Bizottság folytatja hadjáratát a migránskvótát elutasító visegrádi országok ellen: Csehországot, Lengyelországot és Magyarországot az Európai Bíróság elé idézteti. A döntést a Bizottság első alelnöke, Frans Timmermans jelentette be a sajtónak.

 

A Bizottság az utolsó pillanatban döntött úgy, hogy Szlovákiát nem bünteti a kvóták elutasítása miatt, Robert Kaliňák (Smer-SD) belügyminiszter Brüsszelben kommentálta a történéseket – a miniszter szerint nem történt meglepetés, ugyanis a Bizottság már hónapokkal ezelőtt jelezte ezt a lehetőséget. Szerinte „egy kicsit” meg szeretnék osztani a visegrádi országokat.

 

A miniszter úgy véli, Szlovákia kicsit sikeresebb, ugyanis elfogadta a szükséges intézkedéseket és konkrét javaslatokat tett a pozsonyi EU-csúcson is 2016 szeptemberében. Ezen kívül Szlovákia jó pontokat szerzett a „bősi esettel”, amikor 2015-ben Ausztriának segítettünk a menekültkérdésben.

 

 hirdetes_300x300  

„Szlovákia Csehországgal, Magyarországgal és Lengyelországgal ellentétben aktív és sikeres volt. Megmutatkozott, hogy ezek az intézkedések hatékonyak, ellentétben a kötelező kvótákkal, amelyek teljesen használhatatlannak bizonyultak, ezért sem vagyunk ma ebben a csoportban” – mondta a partnerek helyzetével kapcsolatban.

 

Hozzátette, hogy „nem boldog” a kialakult helyzet miatt, de Szlovákia szolidáris mindhárom szomszédjával.

 

Teraz.sk
fotó: SME/Gabriel Kuchta

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!