Mateusz Morawiecki eddigi kormányfőhelyettes, fejlesztési és pénzügyminiszter váltja fel Beata Szydlót a lengyel miniszterelnöki poszton – jelentette be Beata Mazurek, a Jog és Igazságosság (PiS) szóvivője a lengyel kormánypárt csütörtök esti vezetőségi ülését követően.

 

Mazurek – egyebek között „a változó nemzetközi helyzettel összefüggő új kihívásokra” utalva – közölte: a PiS vezetői testülete, a politikai bizottság ülésén Szydlo benyújtotta lemondását, és ezt el is fogadták.

 

A politikai bizottság Mateusz Morawieckit jelöli kormányfőnek – mondta el a szóvivő. A PAP hírügynökség hivatalosan meg nem erősített értesülései szerint Morawiecki jelöltségét a 33 tagú testületben ketten ellenezték, egy vezetőségi tag tartózkodott a szavazástól.

 

 hirdetes_300x300  

Mazurek szerint a PiS döntött arról, hogy Szydlo a jövőben is „fontos, kiemelt posztot tölt be a lengyel kormányban”. Később Jan Dziedziczak külügyminiszter-helyettes a sajtóval közölte, hogy a lemondott miniszterelnök az egyik kormányfőhelyettesi posztra lép.

 

Beata Szydlo a Twitteren megköszönte a lengyelek támogatását. „Ez a két év rendkívüli időszak volt számomra” – írta, utalva a 2015 novemberében történt beiktatása óta eltelt időszakra. Következő lépésként az várható, hogy Szydlo lemondását hivatalosan elfogadja Andrzej Duda elnök is, és megbízza az új miniszterelnököt.

 

A nemzetközi tapasztalattal, jó külföldi kapcsolatokkal rendelkező Mateusz Morawiecki az első kommentárok szerint szelídítheti a Varsó-Brüsszel vonalon növekvő feszültséget, és várhatóan folytatja a sikeresnek tartott gazdasági reformokat.

 

MTI

Nyitókép: politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!