Közös alkotmány és nagyon szoros együttműködés. 2025-re az Európai Unió helyett már az Európai Egyesült Államoknak kellene működnie. Ha ez nem tetszik valamelyik uniós tagállamnak, akkor azonnal kiléphet – Martin Schulz, a német szociáldemokraták elnöke ma felvázolta terveit Berlinben.

 

„Azt szeretném, hogy alkotmányos egyezség jöjjön létre, amely létrehozná az európai föderációt” – mondta azon a kongresszuson, amelyen valószínűleg újra megválasztják az SPD-elnökének. Szerinte az uniónak erősödnie kell, ez pedig az egyetlen esélye annak, hogy versenyben maradjanak a világ más régiói mellett.

 

Azok a tagállamok, amelyek nem támogatnák a föderális alkotmányt, Schulz szerint automatikusan távoznának az Unióból. Megjegyezte, hogy Lengyelország már most rendszeresen aláássa az európai értékeket, Magyarország pedig egyre jobban elkülönül.

 

 hirdetes_810x300  

Az Európai Egyesült Államok ötlete nem új dolog, még a német szociáldemokraták találták ki, 1925-ben. A tervezet az utóbbi időben többször is szóba került, de Schulz először nevezett meg konkrét időpontot a föderáció létrejöttére. Az elképzelés az erős országokat is megosztotta, Nagy-Britannia elutasította a tervezetet (bár ők 2019 márciusában távoznak az EU-ból), Németország és Franciaország viszont támogatja.

 

SME
kép: hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!