A védelmi minisztérium befejezte a lőszerraktárak leltározását, ami ebben a formában első alkalommal zajlott az ország történetében. A leltár után kiderült, hogy gránátok, páncéltörő gránátvetők és több mint 200 ezer darab töltény hiányzik.

 

A leltározás befejeztével kiderült, hogy a védelmi minisztérium lőszerraktáraiból 80 darab RG-F1 és 40 darab URG-86 típusú kézigránát, 11 darab RPG-75 típusú páncéltörő gránátvető, 6 páncéltörő lövedék, egy gyalogsági harcjárműben használatos lövedék, több mint 200 ezer 5,6–Long típusú töltény, valamint több száz más töltény hiányzik.

 

Ez volt az ország történetében a muníció első teljes olyan fizikai ellenőrzése, melynek során a raktárak és a készlet száz százalékát átvizsgáltuk, tehát minden egyes darab lőszert” – hangsúlyozta Peter Gajdoš védelmi miniszter. Korábban ugyanis a katonák évenként a raktárak húsz százalékát ellenőrizték. Gajdoš azt is hozzátette, hogy a hiány nem feltétlenül az elmúlt hónapokban keletkezett, mindez visszanyúlhat akár Csehszlovákia szétszakadásának idejére is.

 

 hirdetes_300x300  

Milan Maxim vezérkari főnök a hiányosságok okairól annyit mondott, hogy mindezért a személyi mulasztás és az ellenőrző mechanizmusok hibája a felelős, valamint az is, hogy nincs elegendő mennyiségű alkalmazottuk az őrzési feladatok elvégzésére. „Nem találtunk nyomot betörésre, így vagy a nyilvántartás volt pontatlan, vagy belső ember lopta el az eltűnt holmikat” – fejtette ki.

 

Peter Hraško, a NAKA igazgatója közölte, nem bizonyosodott be, hogy a hiányzó hadianyagot bűncselekmény elkövetésére használták volna, illetve bűnszervezeteknek vagy terrorszervezeteknek kínálták volna fel.

 

Forrás: teraz.sk

Nyitókép: TASR/Marko Erd

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!