Csehszlovákia létrejöttét Szlovákiai állampolgárainak kétharmada (68 százalék) látja pozitívan. Az önálló Szlovákia létrejöttét ezzel szemben a lakosság alig fele (51 százalék). Csehszlovákia felbomlását csak a lakosság 40 százaléka ünnepelte.

 

Derül ki mindez a a cseh és a szlovák állampolgárok körében végzett felmérés eredményeiből, melyet októberben végzett az IVO és a Cseh Közvéleménykutató Központ (CVVM).

 

Csökken a bársonyos forradalom támogatása Szlovákia lakosságának körében

 

 hirdetes_810x300  

Szlovákiában az adatokat a FOCUS gyűjtötte személyes beszélgetések alapján. Az 1003 személyt október 4. – 11. között kérdezték meg, a kutatás eredményeit hétfőn mutatták be az IVO és a CVVM munkatársai.

 

Szlovákia és Csehország állampolgárai az öt legfontosabb, pozitív eseményei közé Csehszlovákia 1918-as létrejöttét és az 1989-es Bársonyos forradalmat sorolják. Miközben a cseheknél a bársonyos forradalom pozitív megítélése növekszik, a szlovák oldalon 2013 óta 11 százalékkal csökkent.

 

A történelmi események megítélése Szlovákiában és Csehországban

 

A pozitív értékelések százalékában 

Forrás: IVO és CVVM

 

Inkább az idősek ellenezték Csehszlovákia felbomlását

 

A felmérésből kiderül, hogy Csehszlovákia felbomlását leginkább az idősebb lakosság ellenezte. Mindkét ország lakossága kritikus a tekintetben, hogy a politikusok a polgárok megkérdezése, azaz népszavazás nélkül döntöttek.

 

Ugyanakkor a szlovákok 44, a csehek 46 százaléka úgy látja, hogy az önálló állam létrejöttének vannak pozitívumai is. Bár a megkérdezett szlovák állampolgárok csak 51 százaléka látja pozitívan az önálló Szlovákia létrejöttét, 65 százalékuk szerint az ország az azóta eltelt 25 évben bizonyította létjogosultságát és büszke hazájára.

 

A fiatalok nem túl hazafiak

 

Az IVO szerint legkevésbé a fiatalok büszkék saját hazájukra, a 18 – 24 év közti lakosságnak csak 54 százaléka érez így. Legbüszkébbek Pozsony és Zsolna megye lakosai.

 

A politikai pártok választói közül Szlovákia helyzetét a legpozitívabban az SaS szavazói látják (79 százalék), őket az SNS (77 százalék), a KDH és a Smer (76 százalék) és az OĽaNO (73 százalék) követi. A Most-Híd választóinál ez az arány 61 százalék. Az MKP szimpatizánsaira nem tért ki a felmérést bemutató sajtóhír.

 

Kép és forrás: webnoviny.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!