Az amerikai elnök utasította a NASA-t, hogy készüljön fel az asztronautákkal a holdra szállásra.

Az Egyesült Államok ismét embert küldene a Holdra, az égitestet pedig jövőbeli Mars-küldetések kiindulópontjául használná fel. Donald Trump amerikai elnök ennek megfelelő politikai irányelvet írt alá hétfőn, amelyben utasította az űrkutatási hivatalt, hogy tegye meg a szükséges lépéseket ahhoz, hogy újra ember léphessen a Holdra.

 

Az amerikai elnök beszédében kiemelte, hogyha minden a tervek szerint halad, akkor 1972 után ismét amerikai űrhajósok léphetnek a Holdra. Mint mondta ezúttal nemcsak a zászlót és a lábnyomaikat hagyják majd ott hűséges égi kísérőnk felszínén, hanem lerakják alapjait egy lehetséges Mars-missziónak is.

 

A Donald Trump által aláírt dokumentum ugyanakkor nem említ időkeretet az ambiciózus tervek megvalósítására, és a költségekről is hallgat. Az elnök az irányelvet az utolsó Hold-misszió 45. évfordulója alkalmából írta alá. A jeles eseményen jelen volt Edwin Aldrin űrhajós is, aki második emberként léphetett a Hold felszínére 1969-ben, akkori parancsnokát, a 2012-ben elhunyt Neil Armstrongot követően.

 hirdetes_400x285  

 

MTI

Nyitókép: AFP/NASA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!