Ezrek vonultak utcára Görögországban a kormány megszorító intézkedései ellen tiltakozva, amelyeknek a nemzetközi mentőöv harmadig csomagjának merítése végéig érvényben kellene maradnia – vagyis 2018-ig.

 

Az állami alkalmazottak 24 órás általános sztrájkot hirdettek, ami megbénítja az egész ország tömegközlekedését.

 

 

 hirdetes_400x285  

 

Görögország az európai hitelválság kirobbanása óta hatalmas adóssággödörbe került. Hogy ne rántsa magával az eurót, nagyon kemény megszorító és privatizációs intézkedésekért cserébe az EU mentőövet dobott számára (kvázi kezesség formájában – ennek megszavazása miatt bukott meg a Radičová-kormány). A későbbi, tényleges pénzinjekciót jelentő mentőcsomag  azonban az EU, az Európai Központi Bank és az IMF közös, 300 milliárd eurós csomagja, amely azt a célt szolgálja, hogy Görögország fizetni tudja a hiteleit, és elkerülje a csődöt.

 

Ennek a mentőcsomagnak a harmadik részét merítheti a görög kormány jövőre, amennyiben a hitelezők is egyetértenek vele. Ehhez azonban továbbra is teljesítenie kell a takarékossági feltételeket.

 

A brutális megszorító intézkedek érintették az állami alkalmazottak bérét, a nyugdíjakat visszavágták, az állami szolgáltatásokat korlátozták, az adókat és járulékterheket megemelték. Az emberek úgy érzik, hogy puszta megélhetésük került veszélybe.

 

TA3.com, Körkép.sk

Nyitókép: TA3.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!