Nem működik a „szelektív szolidaritás” a migrációs válság kezelésében, a bevándorlás külső és belső dimenziójában is szolidaritásra van szükség az Európai Unió tagállamai között – közölte Angela Merkel német kancellár csütörtökön Brüsszelben, röviddel az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozójának kezdete előtt.

 

„Nem csak a külső határokon történő migrációkezelésében kell szolidárisnak lenni (…), ez jó és fontos, de belső szolidaritásra is szükség van” – mondta Merkel, elvetve a „szelektív szolidaritást” a tagországok között. Megfigyelők szerint a német kancellár ezzel egyebek mellett arra utalhatott, hogy miközben a visegrádi államok vezetői a líbiai határvédelem anyagi támogatásáról döntöttek, sem Csehország, sem Lengyelország, sem Magyarország nem vesz részt a menedékkérők EU-n belüli elosztására szolgáló mechanizmusban.

 

Andrej Babis cseh miniszterelnök úgy vélekedett, nem jelentenek megoldást a kötelező kvóták a migrációs válságra, és elsősorban az embercsempész-hálózatok elleni fellépést kellene megerősíteni.Rövid sajtóértekezletén Babis hangsúlyozta, a líbiai határvédelem anyagi támogatása „illeszkedik kormányának stratégiájába, miszerint a krízist Európán kívül kell kezelni”. „A probléma megoldását a küzdelem jelenti a migrációs maffia ellen, amely egy jobb jövő hamis ígéretével eurómilliárdokat keres azon, hogy elégedetlen embereket hoz Európába” – fogalmazott.

 

 hirdetes_810x300  

Robert Fico kormányfő aláhúzta, nincsen konszenzus az EU migrációs politikájának reformját illetően, és „nagy hiba” lenne ennek hiányában is végigvinni a folyamatot, amely megosztaná a tagországok egységet. Fico beszélt a líbiai határvédelem támogatásáról, kiemelve, hogy a visegrádi döntésnek rendkívül egyszerű az üzenete: „meg akarjuk mutatni, hogy a szolidaritás elve olyasmi, amelyet teljes mértékben tiszteletben tartunk”. A migrációs válság kérdéséről szólva pedig leszögezte: „nem emberi jog a beutazás az Európai Unióba, az EU-nak meg kell védenie magát”.

 

Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő elmondta, hogy mintegy 15 ezer, eredetileg Európába tartó migránst telepítenek haza a származási országukba a következő hetekben Líbiából. Az Európai Unió, az Afrikai Unió és az ENSZ közös munkájának köszönhetően eddig 16 ezer ember önkéntes hazaszállítására került sor Líbiából – közölte Mogherini a két szervezet illetékes tisztségviselőivel folytatott tárgyalásai után.

 

MTI
fotó: abcmedia.no

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!