A nemzetiségi iskoláknak „karácsonyi ajándékba” adott emelt normatíva a kormánytól jó dolog, de csak elodázza a probléma megoldását – írja állásfoglalásában Kiss Beáta, az MKP oktatási és kulturális alelnöke.

 

Január elsejétől emelt normatíva alapján jutnak forrásokhoz a nemzetiségi iskolák. A jelenlegi 108 százalékról 113 százalékra emelte az állam a havi „fejkvótát”.

 

Kiss Beáta szerint a 150-nél nagyobb gyermeklétszámmal rendelkező iskolák számára az intézkedés 20-25 ezer euró plussz bevételt jelent, ami „fontos és szükséges adaléka a működésnek”. Az 50 fő alatti kisiskolák esetében azonban mindössze 5-6 ezer euróról van szó.

 

  hirdetes_300x300   

„Magyarul, ez a gond elodázását, egy kis fellélegzést jelent, de semmiképp sem végleges megoldást”

 

írja az MKP alelnöke. A kisiskolák finanszírozása azért nagyobb kihívás, mert az állandó költségek jóval kevesebb gyermekre oszlanak el. Más szavakkal: jóval több költség jut egy gyerekre, így sokkal kényesebb anyagi helyzetben vannak.

 

„Az a válasz, amit hallok, hogy ezt is mekkora harc és küzdelem árán lehetett elérni, mert ilyen a politikai akarat, számomra csak a kormánykoalíciót minősíti. Ennyi és nem több a nemzeti közösséghez való segítő hozzáállás”

 

fogalmaz Kiss Beáta. Hozzátetette:

 

„A küszködést csupán egyértelmű, a nemzeti közösségeket pozitívan megkülönböztető intézkedés-csomaggal lehetne ellensúlyozni. Az MKP úgy véli, az oktatási törvénybe végre be kellene, hogy kerüljön a nemzetiségi oktatás fogalma. Ehhez kell aztán további fejezetekben és cikkelyekben taglalni annak tartalmát, irányítását és ellenőrzését, és ami nagyon fontos, egyedi finanszírozásának módját is”

 

Górcső alatt a felvidéki magyar oktatásügy (II.) – Több kiselsős ülhet iskolapadba szeptemberben, mint egy éve

 

Körkép.sk

Nyitókép: DennikN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!