A Voyager-program két űrszondáját 40 éve lőtték fel, mindkettő egy-egy arany lemezt vitt magával, amely a Földről származó hangokat, zenéket és köszöntéseket (még magyar nyelven is) tartalmazza. Most bárki rendelhet egy másolatot belőle, de akár bele is hallgathat a felvételekbe.

 

Idén éppen 40 éve, hogy a NASA belevágott eddigi leghosszabb, máig tartó küldetésébe: felbocsátotta a Voyager-1 és a Voyager-2 űrszondákat, melyből az első ma már 21 000 000 000 km-re van tőlünk. A Voyager-programban a tudósok a Naprendszer külső bolygóit akarták feltérképezni, azonban számításuk szerint a két űrszonda ennél jóval távolabbra, a Naprendszeren is túlra jut, így még az sem kizárt, hogy esetleg idegen életformával találkozik.

 

A kutatók éppen ezért az űrszondákon egy-egy arannyal futtatott rézlemezt helyeztek el, amely nemcsak az idegenek üdvözlésére alkalmas, de arra is, hogy bizonyos mértékig megismerjenek bennünket, valamint az űrszondák kiindulási helyét is feltüntették.

 

 hirdetes_810x300  

A nagyjából 30 centiméteres korongokon a világ 55 nyelvén (köztük magyarul is) elhangzó köszönés, természetes és mesterséges hangok, valamint különböző klasszikus és modern zenék hallhatóak. „Ráírták” Chuck Berry Johnny B. Goode című dalát, de hallgató rajta Mozart Varázsfuvolájának egy részlete is – írja a Mentalfoss. 

 

A NASA-nál a küldetés 40. évfordulója alkalmából úgy döntöttek, egy dupla cd-n adják ki a lemezen hallható hangokat, ami mellé egy 96 oldalas, keményfedeles könyvet is készítettek. Ez utóbbi a lemez készítésének történetét meséli el.

 

HVG
kép: HVG/AFP / Science Photo Library / Mark Garlick

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!