A cserkészek a délutáni órákban hozzák át Ausztriából, a lángátadó ünnepségről a Betlehemi Békelángot. A cserkészek az Assisi Szent Ferenc templomban veszik át a lángot, hogy aztán elindíthassák szlovákiai útjára.

 

A cserkészek az esti órákban egy szentmise keretén belül Zakopane városában átadják lengyel kollégáiknak a Betlehemi Békelángot – tájékoztatott a Betlehemi Békeláng szlovákiai koordinátora, Marián Suvák.

 

A Betlehemi Békeláng a cserkészeknek köszönhetően átvándorol Lengyelországon, a balti államokon egészen Szibériáig. Vasárnap, azaz december 17-én a cserkészek Poprádra viszik a lángot, ahol az Egídia téren az államfő, Andrej Kiska fogja fogadni őket. Pozsonyban a vasárnapi 16.30 óriási szentmisén fogják továbbadni a lángot a Legszentebb Megváltó templomában, a Főtéren.

 

 hirdetes_400x285  

Az utolsó karácsonyi hétvégén, december 23-án a cserkészek országszerte, mintegy 330 településre viszik el a Betlehemi Békelángot. A Betlehemi Békelángot azokra a településekre is eljuttatják, ahol nem közlekednek a vonatok, hiszen a cél az, hogy a láng minél több emberhez eljusson. A cserkészek a háztartásokon kívül a kórházakba, a szociális gondozó központokba és a menedékházakba is eljuttatják a lángot, sőt, még a Lomnici csúcsra is felviszik. „A Betlehemi Békelángot a béke és a szeretet szimbólumaként már 28. alkalommal fogjuk körbevinni országszerte. Nagyon örülünk, hogy sikerült megteremtenünk egy olyan hagyományt, ami megérintette az emberek szívét“ – mondta Suvák.

 

A Betlehemi Békeláng hagyománya 1099-ben, Európában a keresztes hadjáratok idején vette kezdetét. A hadjáratban résztvevő egyik, fiatal firenzei férfi megígérte, hogyha túléli a hadjáratot, akkor hazavisz egy lángot a betlehemi öröklángból. 1099 karácsonyán visszatért Firenzébe egy égő gyertyával a kezében, melynek lángja Betlehemből származott. A gyertyát a templomban helyezték el, ahonnan Firenze lakossága továbbvitte a fényességet otthonába. Ez a hagyomány a mai napig él, a Betlehemi Békeláng pedig a remény, a szeretet és a megértés szimbólumává vált.

 

Forrás: Aktuality.sk

Nyitókép: Slovenský skauting

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!