A Reuters szerint az egyezség megkötéséhez már csak néhány részletben kell megegyezni. A tévécsomagért 2 milliárd eurót adnának.

 

A Penta befektetési csoport és a kínai CEFC összefogásával olyan ajánlat látott napvilágot, mely esélyes a CME európai mediális csoportjának teljes felvásárlására.

 

6 ország több tévécsatornája cserélhet gazdát

 

 hirdetes_300x300  

A CME Közép-Kelet Európa 6 országában több tévécsatornát is birtokol, köztük a szlovák Markízát és a cseh Novát.

 

A médiacsomagért 2 milliárd eurót kínálnak, mely megegyezik a korábban már nyilvánosságra került információkkal. A Reuters szerint az üzlet közel áll a megkötéshez, már csak néhány részlet tisztázása van hátra.

 

Amennyiben a Time Warnernak sikerül eladnia a CME-t 2 milliárd euróért, sikeres üzletet köthet – a CME tőzsdei értékel jelenleg ugyanis 520 millió euró.

 

Hatalmas médiakoncentráció jöhet létre

 

A sajtófigyelésre specializálódó Mediálne.sk portál arra figyelmeztetett, hogy a CME CEFC és Penta általi felvásárlásával olyan komoly médiakoncentráció jöhet létre, mely közvetve minden nagy médiát magában fog foglalni.

 

A Penta és a CEFC tulajdonába kerülne a Markíza, miközben a CEFC és a J&T már a Joj tv-t birtokló Joj Media House-t is finanszírozzák. A J&T-nek nagy valószínűséggel befolyása van a Jemné, Anténa Rock és a Vlna (Hullám) rádiókra is.

 

A Joj Media House befolyása alá tartozik a legnagyobb billboardcégek közül az Akzent Media és a Bigboard.

 

Minden sajtótípus egy kézben lesz

 

Emellett a Penta pénzeli és irányítja a News & Media Holdingot, mely a Plus 1 deň, Plus 7 dní magazin és napilap, valamint a Trend hetilap kiadója. A Penta egyik partnere, Jaroslav Haščák és Marek Dospiva  40 százalékos tulajdonrészt birtokol a Petit Pressben (bár a médium irányításában nem vesz részt), az Új Szóban pedig 100 százalékot.

 

A Penta továbbá azt is bejelentette, hogy megveszi a Ringier Axel Springer alá tartozó összes magazint (Nový Čas pre ženy a Život, Nový Čas Krížovky, Nový Čas Bývanie, Eva, Madam Eva, Geo a Auto Bild, stb.) amivel tovább erősödik.

 

A legolvasottabb szlovák bulvárlapot, a Nový Čast nemrég Anton Siekel vállalkozó vette meg, de nem világos, honnan volt rá pénze és azt sem tudni, milyen befolyása lesz az üzlet finanszírozására a Pentának és hogyan fognak majd együttműködni.

 

SME/Körkép.sk

Nyitókép: SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!