A V4-csoport országainak polgárai elégedetlenek a politikai és gazdasági helyzettel. Hosszú távon az emberek elvesztik érdeklődésüket és egyre kevesebben követik a közösségi eseményeket, leginkább Szlovákiában elégedetlenek a lakosok- derült ki az IVO intézet internetes felméréséből.

 

Az eredményeket az intézet vezetője, Grigorij Mesežnikov mutatta be Zora Bútorová elemző társaságában. Mindegyik országban érzékelték a demokrácia gyengeségeit, legnagyobb mértékben Szlovákiában. Mindegyik országban bizalmatlanok az emberek az ismeretlenekkel szemben, az emberek csak egyötöde bízik meg egy idegenben.

 

Az országonként 500 fős mintán készített felmérésből iderült, hogy rendkívül alacsony az emberek parlamentbe és kormányba vetett bizalma, legkritikusabban a magyarok tekintenek a közpolitikára. Mind a négy ország polgárai jobban hisznek az európai intézményeknek mint a nemzetieknek, sőt a szlovákok kétharmada szerint az ország gazdaságilag is rossz irányba tart.

 

 hirdetes_810x300  

Megosztó az emberek „aktív állampolgárokról” alkotott véleménye. Az egyik oldalon a megkérdezettek szükségesnek tartják, hogy beleszóljanak a politikába, míg a másik tábor ártalmasnak tartja az aktív polgárokat.

 

Az intézet legutóbbi felméréséből az is kiderült, hogy az utóbbi tíz év során a szlovák lakosság jelentős részénél nőtt az egyes társadalmi csoportokkal szembeni ellenszenv, erről itt olvashat részletesebben:

 

A migrációs krízis miatt nőtt a kisebbségekkel szembeni ellenszenv a szlovák lakosság körében

SME
borító: zenskyweb.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!