„Belső és társadalmi nyomás“ – így jellemzi Hunčík Péter pszichiáter azt az idegességet, ami karácsony előtt és után lesz úrrá az embereken. Amennyiben engedünk ennek a stressznek, akkor az ünnepek mindnyájunk számára katasztrofálisan végződhetnek.

 

Naponta mintegy hét percet beszélünk a családtagjainkkal. Mivel karácsonykor együtt van a család, olyan kérdések kerülhetnek terítékre, melyek vagy érdekesek, vagy kellemetlenek. Érzelmekre, érzésekre kérdezünk rá“ – mondja Hunčík.

 

A pszichiáter szerint éppen ezek a beszélgetések eredményezik a karácsonyi családi konfliktusokat. „Nem vagyunk képesek arra, hogy helyesen reagáljunk. Régi bűnökkel, vétkekkel hozakodunk elő, az elnyomott frusztrációk pedig előtörnek belőlünk. Mindemellett tudjuk, hogy ez a legalkalmatlanabb időpont erre az egészre“.

 

 hirdetes_810x300  

Még ettől is rosszabb helyzetben vannak azok, akik egyedül töltik az ünnepeket. „Számukra ez a három nap maga a katasztrófa. Frusztráltak, bánkódnak és kínlódnak“.

 

Inkább hitelt veszünk fel arra, hogy drága ajándékokat vásároljunk” – mondja Hunčík, majd hozzáteszi, hogy minél nagyobb és minél drágább ajándékot vásárolunk, annál nagyobb a lelkiismeret-furdalásunk. A karácsonyi ünnepek fogyasztói ünnepekké váltak. Szeretnénk magunkat összehasonlítani a szomszédainkkal, kollégáinkkal, mindenki számára a lehető legdrágábbat szeretnénk megvásárolni, még akkor is, ha nincs rá pénzünk. „Aztán a karácsony után jön a kemény valóság”.

 

Forrás és nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!