Megkezdődött a fogolycsere szerdán Kijev és a Donyec-medencei szakadárok között a kelet-ukrajnai Horlivka település közelében lévő front menti átkelőnél – közölték ukrán hírforrások.

 

A 112.ua hírportál helyszíni tudósítása szerint a luhanszki szakadárok már átadtak az ukrán félnek 16 embert, akikért cserébe 75 foglyot kaptak. Még tart viszont a foglyok cseréje Kijev és a donyecki szakadárok között. Az előzetes megállapodás szerint Ukrajna összesen 306 embert ad át a szakadároknak 74 általuk fogva tartottért cserébe.

 

A kijevi hadműveleti parancsnokság ma reggeli híre szerint a szakadárok megsértették a téli ünnepek idejére kötött tűzszüneti megállapodást, támadásaik következtében az elmúlt napban egy ukrán katona életét vesztette, öt megsebesült. A donyecki szakadárok közölték, hogy készen állnak végrehajtani a szerdára kitűzött fogolycserét.

 

 hirdetes_300x300  

A Facebookon közzétett sajtóközlemény szerint az elmúlt 24 órában a szakadárok hatszor nyitottak tüzet az ukrán katonák állásaira. A frontvonal északi – luhanszki – szakaszán Luhanszke településnél az esti órákban 82 milliméter kaliberű aknavetőkkel és golyószórókkal lőtték mintegy két órán át az ukrán fegyveres erők állásait. Kézi lőfegyverekkel tüzet nyitottak a Luhanszktól nem messze északra fekvő Sztanicja Luhanszka településnél lévő ukrán állásra is.

 

A kelet-ukrajnai válság tárgyalásos rendezésére életre hívott háromtagú, Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló összekötő csoport az újévi és a karácsonyi ünnepekre való tekintettel múlt szerdai minszki ülésén hirdetett újabb fegyvernyugvást, amiely december 23-án éjféltől lépett életbe. December 24-25-én kijevi jelentések szerint a szakadárok egy-két provokációs jellegű támadástól eltekintve még tartották magukat a megállapodáshoz.

 

Szerdán a DAN szakadár donyecki hírügynökség azt jelentette, hogy az elmúlt napban az ukrán hadsereg egyszer sem sértette meg a tűzszünetet a megye területén. A luhanszki szakadárok közlése szerint egy tűzszünetsértést követtek el az ukrán katonák a megye területén tüzérségi és kézi fegyverekkel. A szakadárok sérültekről nem számoltak be.

 

MTI
borító: nyt.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!