A december az a hónap, amikor a cégek év végi prémium vagy 13. (14.) fizetés formájában jutalmazhatják a dolgozóik egész éven át tartó munkáját. A trend azonban kissé paradox: miközben a cégek egyre nagylelkűbbek az alkalmazottakkal, egyre kevesebben részesülnek az ilyen jutalmakból.

 

A legtöbb vállalat az év végi bónuszt, jutalmat, prémiumot az adott alkalmazott havi fizetéséből számítja ki. Mivel 2017-ben országos viszonylatban négy százalékos ütemben nőttek a bérek, emelkedett a prémiumok nagysága is. A McRoy Group HR-tanácsadói vállalat becslése szerint ez ma 900 euró körül mozoghat.

 

A magas összeget azzal magyarázzák, hogy az év végi jutalmakat többnyire a magasabb bérezésű alkalmazottak kapják, akik menedzserek, magasan képzett szakemberek munkakörét látják el. Átlagban a havi fizetésük 30-80 százalékát kapják meg az év végén.

 

 hirdetes_300x300  

A Platy.sk bérekkel foglalkozó portál szembetűnően más eredményt kapott saját felmérése alapján: az év végi prémiumok nagysága átalgosan 683 eurót tesznek ki. Abban azonban egyetért a HR-vállalattal, hogy csak a kiválasztott alkalmazottak jutnak hozzá a 13. és 14. fizetéshez. Év végi prémiumot az alkalmazottak mindössze 27 százaléka kap, 13. fizetést pedig még ennél is kevesebben (17 százalékuk).

 

Érdemes megemlíteni, hogy az év végi bónusz osztogatásában az állami cégek és intézmények a legaktívabbak, de az átlagos prémium nagysága 373 eurót tesz ki az esetükben. A külföldi székhelyű cégeknél a részesülő dolgozók listája nyilván jóval kurtább, de az átlagos prémium nagysága 860 euró körül mozog.

 

eTrend.sk

Nyitókép: eTrend.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!