A szilveszteri és az újévi mulatságok során nagyon gyakran alkoholproblémák miatt riasztják a mentősöket. A 155-ös segélyhívó vonalon a szlovákiai mentőszolgálat (OSZZS) szilveszterkor és az újévi ünnepségekkor jóval több telefonhívást fogad túlzott alkoholfogyasztás okozta problémák miatt.

 

A 2016-os év végén és a 2017 év elején a szilveszteri és az újévi mulatságok idején összesen 75 olyan pácienshez küldtük ki a mentősöket, akik alkoholmérgezést kaptak. Ebből 17 esetben gyermeket láttak el” – tájékoztatott a mentőszolgálat szóvivője, Alena Krčová, majd hozzátette, hogy az alkoholmérgezés a gyermekek esetében akár végzetes kimenetelű is lehet.

 

„A gyerekeknek érzékenyebb a szervezetük, mindemellett képtelenek a mértéktartásra, ezért nagy mennyiségű szeszes ital elfogyasztására képesek. Abban az esetben, ha nem nyújtunk megfelelő segítséget az alkoholmérgezésben szenvedő gyermeknek, különböző egészségügyi komplikációk léphetnek fel, szélsőséges esetben pedig a saját hányásától is megfulladhat”.

 

Krčová elmondása szerint a baj megelőzésének legjobb megoldása, ha nem fogyasztunk alkoholt. Amennyiben azonban az illető túllő a célon, elsősegélyben kell részesítenünk.

 

 hirdetes_300x300  

Abban az esetben, ha az illető eszméletlen, stabil helyzetben fektessük oldalra, nehogy megfulladjon a hányadékától. Ezután hívjuk fel a 155-ös segélyhívó vonalat, majd kövessük az operátor utasításait. Amíg meg nem érkeznek a mentősök, ellenőrizzük, hogy az illető lélegzik-e. Amennyiben nem, azonnal kezdjük meg az újraélesztést. Ha nem tudjuk hogyan kell csinálni, akkor a 155-ös segélyhívó vonal operátora a telefonon keresztül is tud minket utasítani” – összegezte Krčová.

 

Forrás: teraz.sk

Nyitókép: Shutterstock

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!