Az államfő minden év január elején, Szlovákia megalakulásának napján díjazza az általa kiválasztott személyiségeket.

 

Idén, az ország megalakulásának 25. évfordulóján 25 személy részesült kitüntetésben. A díjazottak között több cseh állampolgár is volt, amivel Kiska nemcsak Csehország és Szlovákia létrejöttére, hanem Csehszlovákia felbomlására is utalt.

 

Andrej Kiska államfő a Ľudovít Štúr Érdemrend I. fokozatával tüntette ki többek között Szigeti Lászlót, a bársonyos forradalom egyik meghatározó alakját, a Független Magyar Kezdeményezés egykori képviselőjét.

 

  hirdetes_300x300   
Szigeti László Bajnai Gordonnal. Kép: ujszo.com

 

Szigeti László a Kalligram könyvkiadó alapítója, mely a vezetésével Szlovákiában 2015-ben ment csődbe.  Szigeti a napilap Penta általi felvásárlását megelőzően sokáig az Új Szó szerkesztőbizottságának az elnöke volt. Most-hidas kötődését bizonyítja, hogy Bugár Béla tanácsadójaként a Most-Híd egyik főideológusának is tartják, ráadásul, amikor a 2014-es magyarországi választások előtt Bajnai Gordon többször Felvidéken járt, Szigeti volt a „turné” főszervezője.

 

Andrej Kiskának a kitüntetések kapcsán mondott beszéde, az idei kitüntetettek névsora és az indoklások megtekinthetők az államfő hivatalos honlapján.

 

Körkép.sk

Nyitókép: prezident.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!