Jeruzsálem kérdése még mindig sok feszültséget szül. Ahogy arról korábban beszámoltuk, Izrael fővárosaként való elismerését nem csak az USA elnöke lépte meg – ugyanakkor a többiek jóval óvatosabban fogalmaztak.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök például Nyugat-Jeruzsálemet emlegetett tavaly áprilisban. A különbség, hogy ezzel a kifejezéssel nyitva hagyta a lehetőséget, hogy egy leendő palesztin állam fővárosa egyszer majd Kelet-Jeruzsálem legyen.

 

Ezt a megközelítést azonban az izraeli törvényhozás most egy javaslat elfogadásával lényegében elvetette. Keddi döntése értelmében az izraeli parlamentnek minősített többséggel kell megszavaznia, ha Jeruzsálem bármely része feletti befolyás lemondásáról van szó. Ezzel gyakorlatilag nem maradt esély a közel-keleti béketárgyalások eredeti formájában történő folytatására.

 

hirdetes_starlux810x300

A határozat értelmében Jeruzsálem bármely részéről csak akkor mondhat le Izrael, ha azt a honatyák két harmada megszavazza (80 mandátum a 120 fős parlamentből).

 

A nemzetközi közösség legnagyobb része nem fogadja el Izrael fennhatóságát Kelet-Jeruzsálem felett. Az Iránnal szemben alakuló szaúdi-izraeli tengely azonban leértékelte a palesztin kérdést a Közel-Keleten.

 

Körkép.sk, teraz.sk

Nyitókép: foreignpolicyjournal.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!