Rossz hír érkezett Ausztriából azoknak, akik nyugati szomszédunknál dolgoznak, és iskolás gyermekük van. Az új osztrák kormány úgy döntött, hogy a más uniós tagállamban élő gyermekek után fizetett családi pótlék nagyságát korlátozni fogja.

 

A javaslatot az FPÖ (Osztrák Szabadságpárt) dolgozta ki. Már a múlt évben át akarták vinni a parlamentben (mikor még nem voltak kormányon), de az Európai Bizottság meggátolta arra hivatkozva, hogy nem összeegyeztethető az európai joggal.

 

2016-ban Ausztria összesen 273 millió eurót fizetett ki a területén dolgozó szülőknek több mint 132 ezer gyermek után. Ebből Szlovákiába 63 millió euró (23 %) vándorolt. Ez jelentős mennyiség, ha figyelembe vesszük, hogy az osztrákokkal jóval nagyobb közös határral rendelkező Csehországba 18 milliót fizetett Bécs.

 

 hirdetes_300x300  

A javaslat szerint a jövőben kifizethető családi pótlék összértéke nem haladhatja meg a 114 millió eurót, ami a tavalyelőtti szint mindössze alig több, mint 40 százaléka. Az intézkedés – amennyiben elfogadják – a jövő évtől lesz hatályos.

 

Pravda.sk

Nyitókép: v4report.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!