Egyszerre lesz kék hold és holdfogyatkozás, amire nagyon régen nem volt már példa. Térségünkből is látni lehet majd, írja a HVG.

 

Az óév utolsó heteiben a csillagászok számára rengeteg érdekes és izgalmas dolog történt. A 2012 TC4 nevű aszteroida Föld mellett való elhúzásáról a Körképen is beszámoltunk.

 

 

A következő érdekes jelenség a Space.com szerint január 31-én figyelhető majd meg, ez konkrétan a kék hold nevű jelenség. Az elnevezésnek nincs sok köze a Hold színéhez és nem is túl ritka eseményről van szó: általában 2-3 évente tapasztalható. Egy naptári hónapon belül kétszer is van telihold.

 hirdetes_300x300  

 

Ami azonban az eseményt különlegessé teszi, az egy másik, alapjában véve szintén gyakori esemény: a holdfogyatkozás. Ez a jelenség szintén január 31-én figyelhető majd meg, a beszámoló szerint pedig olyanra, hogy ez a két jelenség egy napra essen, 150 éve nem volt példa.

 

Kép: hvg.hu

 

A jelenség Magyarországról és Felvidékről is megfigyelhető lesz, a holdfogyatkozás egy részéről azonban egész biztosan lemaradunk, az ugyanis hamarabb kezdődik majd el, mint ahogy a Hold felkelne. A számítások szerint térségünkben a Hold 16 óra 46 perckor kel majd fel január 31-én.

 

HVG.HU/Körkép.sk

Nyitókép: hvg.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!