Növekszik a volán mögött mobilozó sofőrök száma. A rendőrség tanácstalan, mit kezdjen a részeg sofőrökkel. Azt tervezi, hogy elkobozza az autóikat.

 

A rendőrség véget vetne a vezetés közbeni telefonálásnak, és ami még veszélyesebb, a vezetés közbeni sms-ezésnek és csetelésnek. Tavaly 250 személy halt meg a közutakon, de a halálos balesetekből jóval kevesebb lehetett volna, ha a sofőrök nem mobiloztak volna a volán mögött.

 

A rendőrség nem tudja pontosan megmondani, hány balesetet előzött meg a mobiltelefon használat, Azt viszont tudják, hogy a balesetek leggyakoribb oka a figyelmetlenség. A gyorshajtás csak a második helyen van. A rendőrség tavaly 21 ezer forgalmi kihágást jegyzett mobiltelefon használat miatt, ami 4 ezerrel több, mint 2016-ban.

 

 hirdetes_300x300  

Ez nem jelenti azt, hogy magasabb bírságra kell majd számítanunk a mobiltelefon használatáért a kocsiban. Azt viszont jelenti, hogy idén a rendőrség jobban fogja ellenőrizni ezt a kihágást.

 

Az általános baleseti statisztikákból kiderül, hogy jóval kevesebb személy hal meg a közutakon, mint tíz éve, amikor Szlovákia szigorú szabályokat vezetett be. Az elmúlt években 300 alatti a halálos balesetek száma.

 

Íme, néhány statisztika:

 

1966 óta a közutakon történt halálos balesetek száma. Forrás: DenníkN (rendőrség)

 

Gépjárművek és sofőrök számának alalkulása. Forrás: DenníkN
Motorkerékpárok számának alakulása. Kép: DenníkN
Halálesetek száma millió lakosra. Forrás: DenníkN

 

DenníkN/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!