Mária Teréziáról szóló kétrészes történelmi filmet sugároz pénteken és szombaton este a Duna televízió – hangzott el az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

 

A Mária Terézia című alkotást a magyar, a szlovák, a cseh és az osztrák közmédia közösen készítette. Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.  televíziós és rádiós médiaszolgáltatási igazgatója hangsúlyozta: példaértékű a koprodukció, mivel a négy ország még sosem készített közösen filmet, főleg nem ilyen nagy volumenű és költségvetésű alkotást.

 

Mária Terézia mély nyomokat hagyott mind a négy ország kultúrájában – mondta Medveczky Balázs, aki szerint a három hónapos, többnyire cseh helyszíneken zajlott forgatás eredményeként nagyon szép, mozivászonra kívánkozó kiállású, izgalmas televíziós film született az együttműködésből.

 

 hirdetes_810x300  

Nagy sikert aratott a Mária Teréziáról készült film Szlovákiában

 

A szlovák, a cseh és az osztrák közmédia már levetítette a filmet, amely eddig mindenhol átlag felett teljesített a nézettséget tekintve – emelte ki Medveczky Balázs, aki kitért arra is: reményeik szerint az együttműködésnek lesz folytatása a jövőben is.

 

A Mária Terézia születésének 300. évfordulója alkalmából készített minisorozatot Miroslava Zlatníková forgatókönyve alapján az Egyesült Államokban élő, temesvári születésű Robert Dornhelm rendezte.

 

A kétszer százperces alkotás Mária Terézia fiatal korától császárnővé koronázásán keresztül követi végig az uralkodó sorsát egészen magyar királynővé választásáig.

 

A Cseh Televízió, az osztrák ORF, a szlovák RTVS, a német Beta Film, az MR Film, a Maya Production és az MTVA koprodukciójában megvalósult film címszerepét az osztrák Marie-Luise Stockinger alakítja. Mellette cseh, szlovák, osztrák és magyar színészek is szerepet kaptak, köztük Tenki Réka, Nagy Ervin, Rátóti Zoltán és Adorjáni Bálint.

 

A film vetítését január 5-én 20:30 órakor kezdik a Duna TV-n.

 

MTI

Nyitókép: sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!