Európában 2018 a népakarat helyreállításának éve lesz – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Németországban, a seeoni kolostorban, a Keresztényszociális Unió (CSU) tanácskozásán.

 

A magyar kormányfő megbeszélésük után Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel, a CSU vezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatót, amelyen úgy fogalmazott, az európai embereknek világos akaratuk van. „Egyértelmű a népakarat: az emberek nem kívánnak terrorveszélyben élni, azt akarják, hogy legyen közbiztonság, hogy a határokat megvédjék, és hogy vigyék ki a schengeni övezetből azokat, akiknek nincs okuk arra, hogy itt legyenek. Vigyék vissza őket oda, ahol újrakezdhetik az életüket – fűzte hozzá.

 

Orbán Viktor elmondta, hogy az elmúlt évek kérdése az volt, sikerül-e teret nyitni és érvényt szerezni a népakaratnak. Európában sok helyütt a vezetők nem azt tették, amit a nép akart – vélekedett a magyar kormányfő, megjegyezve: „a demokráciában ilyenkor mindig zavar keletkezik”, és ezt az ellentmondást valahogy fel kell oldani. „Én azt mondtam a bajor barátaimnak, hogy szerintem 2018 a népakarat helyreállításának éve lesz Európában” – hangsúlyozta Orbán.

 

 hirdetes_300x300  

Az európai nép lépésről lépésre ki fogja kényszeríteni, hogy olyan döntések szülessenek, amelyek a migránskérdésben az ő érdekeit szolgálják – hangoztatta. A miniszterelnök azt mondta, sokat tanult Horst Seehofertől. Az egyik ilyen fontos szabály az, hogy jogszerűtlenségre semmilyen jogot nem lehet építeni, ezért a jogszabályokat mindig precízen be kell tartani. Minél nagyobb nyomás és kihívás van, annál precízebben – tette hozzá. „Magyarország megértette ezt a szabályt” – szögezte le a kormányfő.

 

„Továbbra is tekintsenek engem Bajorország végvári kapitányának. Bajorország déli határa a szerb-magyar határnál van, és amikor mi azt a határt védjük, akkor azzal védjük Bajorországot is” – jelentette ki. „A bajorokat és a magyarokat hosszú és mély kapcsolat köti össze; olyan hosszú, hogy az első magyar keresztény király családjától a győri Audi-gyárig húzódik – hangoztatta.

 

Én Bajorországban soha nem tapasztaltam rosszindulatot a magyarokkal, Magyarországgal vagy a magyar kormánnyal szemben, mindig őszinte, nyílt és korrekt beszélgetésekben volt részem, ma is ez történt” – közölte, majd hozzátette: „a mi testtartásunk alapvetően a tisztelet testtartása”.

 

MTI

Nyitókép: AFP/Attila Kisbenedek

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!