A 2014-2018 közti ciklusban 2017 év végén voltak a legoptimistábbak az anyaországi magyarok mind az előző év megítélésében, mind a jövőre vonatkozó kilátásokat nézve – derül ki a Nézőpont Intézet év végi közvélemény-kutatásából.

 

A felmérés alapján Magyarország gazdasági helyzetével kétszer annyian elégedettek, mint amennyien elégedetlenek, míg e téren háromszor többen optimisták a jövő évet nézve, mint ahányan negatív várakozásokkal bírnak.

 

Derűlátóbb általános jövőkép

 

 hirdetes_810x300  

A Nézőpont Intézet megállapításai szerint 2017 végére tovább növekedett a magyarok elégedettsége, ma már kétszer annyian nyilatkoznak úgy, hogy javult az ország gazdasági helyzete (60 százalék), mint ahányan úgy vélik, romlott (29 százalék). Az ország általános megítélésében is erős javulás következett be, jelenleg a magyarok több mint fele elégedett e téren (56 százalék) és csupán harmaduk elégedetlen (34 százalék).

 

Az ország gazdasági perspektívájának és általános jövőképének megítélése kapcsán is jelentős javulás következett be a magyarok körében. 2017-re tovább erősödött a magyarok optimizmusa, ma már háromszor annyian bizakodók az ország gazdasági kilátásai kapcsán (62 százalék), mint ahányan pesszimisták (20 százalék). Az általános jövőkép esetén is hasonló arányokat tapasztalhatunk ugyanakkor (57 százalék optimista, 23 százalék borúlátó).

 

Forrás: Nézőpont Intézet
Forrás: Nézőpont Intézet

 

(Megjegyzés: A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2017. november 13-16. között készült 1000 fő telefonos megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság esetén a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék)

 

Körkép.sk

Nyitókép: atv.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!