Természeti katasztrófával fenyeget a két nappal ezelőtt balesetet szenvedett tankerhajóból továbbra is szivárgó olaj-kondenzátum. A kínai hatóságok szerint a jelenlegi is lángoló hajó felrobbanhat, és teljes tartalma a tengerbe kerülhet.  

 

A nemzetközi mentőegységek két napja küzdenek a tűzzel és az olajfolttal. Továbbra is keresik a legénység eltűnt tagjait, mintegy 30 főt (akik iráni és bangladesi származásúak). A tankert egyelőre alig lehet megközelíteni a sűrű, mérgező füstfelhő miatt.

 

A hajó ugyanis kondenzátumot tartalmazott, ami a kőolaj egy nagyon finom változata, könnyel oldódik (tehát nem különül el, mint a kőolaj), rendkívül könnyen párolog. A kondenzátum rendkívül mérgező, és jóval robbanékonyabb, mint a nyersolaj. Nincs színe, sem szaga, ezért nagyon nehéz lesz megtisztítani a tengervizet.

 

 hirdetes_810x300  

A Szancsi tankerhajó Iránból szállított volna Dél-Koreába kondenzátumot.Tartályában 160 ezer tonnányi (más források szerint 136 ezer tonnányi) olaj volt mintegy 60 millió dollár értékben. Szombat késő este ütközött össze egy hong-kongi gabonaszállító teherhajóval. A baleset körülményei egyelőre nem ismertek. A hajó jelenleg a Jangce folyó torkolatánál, a Kelet-kínai-tengeren van.

 

 

BBC.com

Nyitókép: 24.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!