Ősztől emelkedhetnek a biztosítások díjai. Ezúttal azonban nem csak a ház- vagy eutóbiztosításoké, hanem az összesé, az életbiztosításokat is beleértve.

 

A Peter Kažimír (Smer) vezett Pénzügyminisztérium tárcaközi egyeztetésre bocsátotta a biztosítások megadóztatására vonatkozó javaslatot.

 

A minisztérium azzal érvel, hogy a módosítás helyettesítené a tavalyi csak a nem életbiztosításokra vonatkozó 8 százalékos adót. A gond csak, hogy a most tervezett már minden biztosításra kiterjedne, vagyis sokkal több embert érintene.

 

 hirdetes_810x300  

A másik indoklás szerint az Unióban mindenhol megadóztatják a biztosításokat. A minisztérium szerint áfát nem vethettek ki rá, mert az európai szabályzatok ezt nem tehetik lehetővé.

 

A legnagyobb adókulcs a céges közlekedésbiztosításra vetik ki (8 százalék). Az házbiztosítást (amely elengedhetetlen a jelzáloghitel felvételekor) 6 százalékkal terhelik meg. Négy százalék a baleset- és betegbiztosítást, kettő százalékkal  a nyugdíjbiztosítást és gyermekbiztosítást.

 

Az új adóforma alól csak a nyugdíj-előtakarékossági biztosítás („poistenie dôchodku zo starobného sporenia”) és az önkéntes nyugdíjpénztárról („poistenie dôchodku z doplnkového dôchodkového sporenia”) mentesül.

 

A korábbi nyolc százalékos adó kivetéséről a biztosítók és az állam a mai napig vitatkozik. A kérdés az, hogy mely szerződések után kell a biztosítóknak adózniuk: csak a teljesen új szerződések után, vagy a tavalyi évben megújítottak után is.

 

A vita meddő és képmutató, tekintve, hogy a biztosítók az állam által kivetett adót azonnal átterhelte az ügyfelekre. És valószínűleg ugyanez várható majd az új törvény elfogadása után. Ez azt jelenti, hogy egy biztosítás 2-8 százalékkal drágul meg.

 

Szóval, akinek autója van, házbiztosítása, élet-, baleset- és/vagy betegbiztosítása, az ráfizet – márpedig a lakosság nagy része rendelkezik ilyen kötvényekkel.

 

Körkép.sk, Sme.sk

Nyitókép: Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!