Donald Tusk, az Európa Tanács elnöke szerint a PiS (Jog és Igazságosság párt) vezette Lengyelország csak addig maradna az EU-ban, míg nettó kedvezményezettje az uniós kasszának – írja a Deutsche Welle német közéleti portál.

 

A ET elnöke és Lengyelország egykori miniszterelnöke szerint a Brüsszel és Varsó közti kapcsolatok történelmi mélypontra süllyedtek. Tusk szerint a PiS a „Polexit” felé viheti Lengyelországot. A Tygodnik Powszechny lengyel hetilapnak nyilatkozva elmondta, hogy szerinte

 

„A PiS nem számol az EU olyan előnyeivel, mint a közös piac, a közös jogrend és garantált biztonság”.

 

Hozzátette, hogy amíg Lengyelország nem nettó befizető, megéri az EU-ban lennie, és

 hirdetes_810x300  

 

ha ez megváltozna, a kormány indíthat népszavazást az EU-tagságról, és „keményen dolgoznak majd azon, hogy búcsút intsenek a tagságnak”.

 

fogalmazott Tusk.

 

Lengyelország ellen az Európai Bizottság elindította a 7-es cikkely szerinti eljárás, ami eddig példa nélküli esemény, de az eljárás legfontosabb részénél, a tagállam elleni szankciók bevezetésénél konszenzusos döntést kell hoznia az Európai Tanácsnak – Magyarország és a V4 többi tagja ezt megvétózhatja.

 

Tusk nyilatkozatának másik fontos háttere, hogy a lengyel lakosság nagy része még mindig az uniós tagságot preferálja. Ebből szempontból Tusk szavai inkább tűnnek politikai célú retorikának, mint valószínű forgatókönyvnek.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!