Átadták kedden az M30-as gyorsforgalmi út Tornyosnémeti és a magyar-szlovák határ között megépült, 1,7 kilométer hosszúságú szakaszát.

 

Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településnél rendezett átadó ünnepségen elmondta: a beruházás még az idén folytatódik, ugyanis megkezdődik a Tornyosnémeti és Miskolc közötti, mintegy hetven kilométeres útszakasz megépítése is.

 

Miskolc és Kassa régióiban összesen egymillió ember él és dolgozik, így nagyon fontos a közlekedési infrastruktúra fejlesztése, amely összeköti a két gazdasági térséget – fejtette ki az államtitkár. Hozzáfűzte: Szlovákia és Magyarország együttműködése példás, amit több olyan úthálózatot érintő fejlesztés is igazol, amelyek a két országot kötik össze. Példaként említette az új komáromi hidat, amelynek építését három hónapja Orbán Viktor magyar, valamint Robert Fico szlovák miniszterelnök együtt indította el.

 

 hirdetes_300x300  
Tornyosnémeti, 2018. január 16.
Kamion a szlovák-magyar határon az M30 gyorsforgalmi út Tornyosnémeti és országhatár közötti szakaszának átadása után 2018. január 16-án.
MTI Fotó: Vajda János

 

Homolya Róbert elmondta azt is, hogy 2022-re Magyarország teljesíti a Balti-tenger kikötőit az Égei- és a Fekete-tenger part menti térségeivel összekötő, nyolc országot érintő Via Carpatia közlekedési folyosó hazánkat érintő útszakaszainak megépítését.

 

Viktor Stromček, a szlovák Közlekedési és Építésügyi Minisztérium államtitkára elmondta: szlovák oldalon már megépült az a gyorsforgalmi út, amely az országhatárt és Kassát köti össze. Magyar kollégájához hasonlóan kiemelte, hogy a szlovák és magyar együttműködés példaértékű, a két országot összekötő utak a gazdaság élénkülését, a gyorsaságot és a biztonságot egyformán szolgálják.

 

Tornyosnémeti, 2018. január 16.
Nagy László, az Euroaszfalt Kft. ügyvezetõ igazgatója, Hörcsik Richárd, a térség fideszes országgyûlési képviselõje, Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelõs államtitkára, Viktor Stromcek szlovák közlekedési államtitkár, Demeter Ervin, Borsod-Abaúj-Zemplén megye kormánymegbízottja és Kondrik Kornél, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztõ Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese (b-j) az M30 gyorsforgalmi út Tornyosnémeti és a magyar-szlovák határ közötti szakaszának avatásán 2018. január 16-án.
MTI Fotó: Vajda János

 

Kondrik Kornél, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese a beruházást ismertetve elmondta: a kivitelezést az Euroaszfalt Kft. végezte, a nettó 4,379 milliárd forint értékű beruházás az Integrált közlekedésfejlesztési operatív program támogatásával, uniós forrás felhasználásával valósult meg.

 

Az 1,7 kilométer hosszú 2×2 sávos, leállósávval, középső elválasztó sávval megépített, óránként 110 kilométeres sebességre tervezett autóút a magyar-szlovák országhatáron csatlakozik a néhány évvel ezelőtt elkészült szlovák R4 gyorsforgalmi úthoz, amely az országhatártól Kassáig vezet. A magyar oldalról érkező autósok így közvetlenül a szlovák autópályán haladhatnak tovább Kassa felé.

 

MTI

Nyitókép: MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!