Továbbra is keresik a hónapokkal ezelőtt eltűnt argentin tengeralattjárót vagy annak roncsait – jelentette be az argentin hadsereg. A legénység megmentésére az rejtélyes eltűnés után két héttel már nem volt semmi esély, ezért november végén beszüntették az erre irányuló erőfeszítéseket. A tengeralattjáró roncsait azonban még keresik.

 

A haditengerészet nyomatékosította, hogy nem adja fel a keresést. A 18 ország egységeiből álló kutatócsoport 4000 négyzetkilométeres területet vizsgál e célból. Felmerült, hogy az orosz egységek hazatérnek, ebben az esetben Argentína hajlandó magáncégeket felbérelni az eddig oroszok által elvégzett feladatok biztosítására.

 

A 44 fős eltűnt legénység hozzátartozói az orosz csapatok visszarendelésének hírére tüntetést szerveztek a Buenos Aires-i orosz nagykövetség épülete elé, illetve nyílt levelet is írtak Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. Moszkva egyelőre hivatalosan nem jelentette be a kutatásból való kilépését.

 

 hirdetes_810x300  

Az ARA San Juan sekélyvízi tengeralattjáró november 15-én tűnt el a radarról. A legénység, amennyiben túlélte a katasztrófa kiváltó okát legfeljebb 10 napig maradhatott életben a fedélzeten. Sokáig nem lehetett tudni, mi okozhatta a szerencsétlenséget, majd megjelentek a hírek, hogy robbanást érzékeltek a megfigyelőrendszerek a hajó eltűnésének napján.

 

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint az akkumulátorrekeszekbe tengervíz jutott, amely hidrogéngázt szabadított fel, ami pedig robbanást okozott. Kérdés mennyire sérülhetett meg a hajótest, de ha a legénység elvesztette az irányítást a hajó felett, és süllyedni kezdtek, 400 métere mélységben a tengeralattjáró szerkezete a víznyomás hatására összeroppanhatott.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: skynews.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!