A kínai partoknál elsüllyedt iráni tanker négy olajfoltot hagyott maga után, összesen 100 négyzetkilométeres területet szennyezve be.

 

A Szancsi olajszállító hajó 136 ezer tonna kondenzátumot szállított, egy nagyon gyúlékony és vízzel rendkívül jól elegyedő anyagot. Január 6-án egy másik hajóval ütközött, kigyulladt. 32 ember azonnal meghalt a legénység közül.

 

A hajó egy hétig lángolt, mielőtt elnyelte volna a tenger. A hatóságok abban reménykednek, hogy nem marad olajfolt a tanker után, mert a kondenzátum gyorsan kipárolog, illetve a legnagyobb része elégett.

 

 hirdetes_300x300  

A tegnapi jelentések szerint azonban négy, 48 és 5,5 négyzetkilométer közötti olajfoltot észleltek az érintett területen.

 

Valószínűleg az üzemanyagtartályból szabadulhatott ki az olaj, ami pusztító károkat okozhat a tenger élővilágában. A hírek szerint az olaj folyamatosan szivárog, vagyis a foltok nagysága nőhet. Jelenleg is speciális egységek keresik a megoldást, hogyan állítsák meg a szivárgást, ami nem éppen egyszerű feladat: a hajó 115 mélyen van a tenger alatt.

 

BBC.com

Nyitókép: BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!