Rajmund, Zelma
  • HUF: 358.66
  • USD: 1.13
  • -6 °C
  • 1 °C

Hirdetés (X)

Belföld

A hívők elérték céljukat. Eltörlik az egyházi esküvőért fizetendő illetéket

Az egyházi esküvőért fizetendő tíz eurós illeték eltörlése mellett döntött Robert Kaliňák belügyminiszter azután hogy találkozott a petíciót indító Keresztény Intézmények Fóruma (FKI) tagjaival.

 

Az egyházi esküvőért fizetendő tíz eurós illeték ellen – amit az állam az év elejétől vezetett be – az elmúlt napokban egyre több keresztény aktivista tiltakozott. Három nap alatt több mint tízezer ember írta alá azt a petíciót, amelyben az egyházi esküvők diszkriminációja ellen tiltakoztak.

 

A petíció támogatóit leginkább az zavarta, hogy azoknak a fiatal házasulandó pároknak, akik a templomban szeretnék kimondani a boldogító igent, tíz eurós illetéket kell fizetniük az adminisztrációs munkáért.

 

Robert Kaliňák belügyminiszter hétfőn (január 22-én) találkozott a Keresztény Intézmények Fóruma (FKI) tagjaival, majd a megbeszélés után az illeték eltörlése mellett döntött. “Annak ellenére, hogy az összeg nem magas, elvi kérdésről van szó. Amennyiben az állam támogatni akarja a családok létrejöttét, semmiképpen sem tehet különbséget a polgári és az egyházi esküvők között” – idézte a minisztert a tárca közleménye, amelyben azt írták: az illetéket bevezető szabályozást már a parlament következő ülésén eltörlik.

 

Az illetéket bevezető szabályozást még tavaly szeptemberben fogadta el a törvényhozás, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) javaslata és az anyakönyvi hivatalok kérése alapján. Az egyházi házasságkötéshez szükséges dokumentumok előkészítésének jogcímén létrehozott illeték bevezetését azzal indokolták, hogy az egyházi esküvők esetében az anyakönyvi hivataloknak több feladatot kell elvégezniük, mint a polgári esküvők esetében.

 

Forrás: Sme.sk

Nyitókép: Fotolia

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket