Calres Puigdemont, régiúj katalán vezető kimerészkedett Belgium biztonságot nyújtó határai közül, és Dániába látogatott, azt kockáztatva, hogy az érvényben lévő nemzetközi elfogatóparancs értelmében letartóztatják és kiadják Spanyolországnak, ahol „lázadás” miatt körözik.

 

Ez az első alkalom, hogy Puigdemont elhagyta Belgiumot a spanyol elfogatóparancs kiadása óta. A lázadás mellett a spanyol hatóságok közpénzekkel való visszaélés, engedetlenség és „súlyos bizalomvesztés” miatt juttatnák rács mögé, mindegyik vád a tavalyi katalán függetlenségi népszavazással áll összefüggésbe.

 

A Reuters hírügynökség értesülései szerint Puigdemont egy „Katalónia és Európa a demokrácia kereszteződéseiben”című konferencián ad elő, a Koppenhágai Egyetemen.

 

 hirdetes_810x300  

A spanyol kormány máris mozgásba lendült, a legfőbb ügyész nyilatkozata szerint Dánia inkább lesz hajlandó kiadni Puigdemontot, mint Belgium. Madrid és Brüsszel között volt némi feszültség az elmúl időszakban, amelynek hátterében többek között az áll, hogy Spanyolország megakadályozta, hogy a belga ország rendőrfőkapitány foglalja el az Eurpol igazgatói székét.

 

Politico.eu, Körkép.sk

Nyitókép: Politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!