A Brexit után 73 európai parlamenti hely maradna üresen a britek után. Az EP ma döntött a képviselői székek sorsáról.

 

A 73-ból csak 28 hely marad meg, ezeket osztják szét a tagállamok egy része között. A legtöbbet Franciaország, Spanyolország, Olaszország és Hollandia szerzi meg.

 

A francia EP-képviselők száma 5 mandátummal 79-re emelkedik, a spanyoloké 54-ről 59-re. Olaszország és Hollandia 3-3 képviselői hellyel lesz gazdagabb. Írország kettőt kap.

 

 hirdetes_810x300  

Dánia, Észtország, Horvátország, Ausztria, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Finnország és Svédország EP-képviselőinek száma 1-1 fővel emelkedik.

 

Belgium, Bulgária, Csehország, Németország, Görögország, Ciprus, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Portugália és Szlovénia mandátumainak száma nem változik az EP-ben.

 

Az EUobserver megjegyzi, Németország csak azért nem tudott magának is képviselői helyeket kilobbizni, mert most is az alapszerződés által meghatározott maximális mandátummal (96-tal) rendelkezik.

 

A képviselők száma így 2019-től (csak az EP-választásokat követően) 751-ről 706-ra csökken. A döntést még a plenáris ülésen jóvá kell hagynia a parlamentnek, de mivel a fő kedvezményezettek a legnépesebb országok, aligha fog elbukni a javaslat.

 

Körkép.sk/kpa

Nyitókép: EUobserver.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!