Japánban kitört egy tűzhányó, az erupció pedig magával sodort sízőt. Közben a Fülöp-szigeteki vulkán továbbra is ontja magából a füstöt és a lávát.

 

Legalább 15 síelő sérült meg Japánban, mikor a Kuszacu-Sirane tűzhányó kitört, és hatalmas kődarabokat lövellt a magasba, amelyek eltalálták a közeli síparadicsomot is. A vulkán a szigetország középső részében található.

 

Jelentések szerint 10-en könnyebben, 5-en súlyosan megsérültek. Ha a kőzuhatag nem lett volna elég, a kitörés lavinát is okozott, amely ht katonát sodort magával, akik síkiképzésben vettek részt. Minannyiukat sikerült kimenteni a hó fogságából.

 

 hirdetes_300x300  

A Kuszacu-Sirane egy aktív tűzhányóegység Honsú szigetén, magassága 2171 méter. Három kráterében savas, türkiz színű víz található, sajátos élővilággal, ezért 1980-tól az UNESCO világörökség része. A vulkáncsoport legutóbb 1983-ban tört ki.

 

A Kuszacu-Sirane kitörése:

 

 

 

A fülöp-szigeteki Mayon vulkán komolya aggodalmakat szült a szigetországban. A füstöt és lávát kibocsátó tűzhányó azzal fenyeget, hogy egy hatalmas robbanás kíséretében tör majd ki, letarolva mindent közvetlen környezetében.

 

Eddig 40 ezer háztartást evakuáltak január 13-tól, a biztonsági zóna 8 kilométer a vulkán kráterétől. A hegy 2460 méter magas, a füstoszlop, amelyet kibocsát, a 10 kilométeres magasságot is eléri.

 

A Mayon vulkán kitöréséről felvételek is készültek:

 

 

 

 

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: BBC.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!