Milliós tömeg vár Líbiában, hogy Európába induljon - Körkép.sk
Ágota, Ingrid
  • HUF: 388.84
  • USD: 1.08
  • -3 °C
  • 2 °C
Friss hírek

Milliós tömeg vár Líbiában, hogy Európába induljon

Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint milliós nagyságrendű tömeg vár Líbiában, hogy Európába induljon.

A szakértő az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában kifejtette: egy törzsileg és nemzetiségileg is széttagolt országról van szó. Van egy úgynevezett egységkormány, amelynek uralma a fővárosra, annak környékére és egy szűk tengerparti sávra korlátozódik.

 

Emellett ott van Halifa Haftár tábornok – aki mögött oroszországi befolyás is „tetten érhető” – által uralt egyre inkább expanzióban lévő terület, míg a déli részen a törzsi vezetők uralják a határmenti zónát.

 

Az elmúlt két évben nem alakult ki egy olyan egységes hatalom, amely az ország területének döntő többségét képes lenne uralni. A törzsi vezetők a déli, a tengeri határon igyekeznek feltartóztatni a tömeget – mondta a szakértő, de kiemelte: a nyomás erősödik.

SJE Nyílt nap

 

Horváth József szerint, amíg nem sikerül teljesen stabilizálni Líbiát, az állampolgároknak megmutatni, hogy érdemes ott maradni, addig nem oldódik meg a helyzet. A szakértő ezzel együtt úgy vélekedett, a líbiaiak képesek a megállapodásra, van remény a politikai stabilitásra.

 

MTI

Nyitókép: Reuters/Hani Amara

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket