Szlovákia (egyelőre) legerősebb pártjának számító Smer első embere Robert Fico 2010-ben hatalmas botrányba keveredett, mikor egy hangfelvételen arról beszélt, hogy „saját erejéből” hogyan harácsolt össze pénzügyi támogatást induló pártjának 2002-ben.

 

A felvétel tanúsága szerint Fico gazdag szponzoroktól szerzett pénzt még a 2002-es választások előtt a Smer-SD számára – és ezzel befolyást is szereztek a pártban.

 

Az Aktuality.sk-nak nyilatkozva Robert Kaliňák belügyminiszter, aki a Smer második embere is egyben, elárulta, hogy a szponzorok között ő is ott volt: két három alkalommal nagyobb betétet helyezett el a Smer javára, összesen mintegy 1 millió korona értelmében.

 

 hirdetes_810x300  

A hangfelvétel 2010-es nyilvánosságra kerülése ellenére a Smer 2010-ben 34,8 százalékos eredménnyel szerepelt, bár kormányt nem tudott alakítani.

 

Hogy Fico valójában mekkora összeget tudott összegyűjteni, és kiktől, a ma napig nem tisztázott. Az első információk szerint 60 millió koronáról (cca. 2 millió euró) volt szó. Fedor Flašík, a Smer egykori marketingtanácsadója szerint azonban egy új pártnak legalább 150-200 millió koronára volt szüksége (5-6,6 millió euró).

 

A hangfelvétel szövegének részlete: 

 

„Másokkal is beszélek. Csak annyit mondhatok, hogy bebiztosítottam – és ezt úgy mondhatom, remélem, hogy senki sem hallja – bebiztosítottam az idén harmincötöt, jövőre mintegy negyvenet, és egyéb dolgokat is. Saját magam biztosítottam be. Hivatalosan a pártnak mennek. Az, hogy Fedor is mozgott körülötte, nem jelentheti, hogy valaki a tökeimet fogja, ilyesmi nem lehetséges. Ezért is hoztam meg néhány döntést a pénzekkel kapcsolatban.”

 

Aktuality.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!