Az iskolaköteles gyerekek félévi bizonyítványára Szlovákia lakosságának az 50,2 százaléka fontos eseményként tekint – derül ki az ACRC ügynökség reprezentatív felméréséből.

 

A felmérésből többek között az is kiderül, hogy a félévi bizonyítványra a leggyakrabban a Trencséni kerületben tekintenek fontos eseményként. A legkevesebb figyelmet pedig az Eperjesi kerületben élők szentelnek a félévi bizinek. Az adatközlők többsége pozitívan tekint a félévi bizonyítványra abban az esetben, ha csupán egyesek és kettesek szerepelnek benne. A válaszadók negyede még akkor is jónak véli a bizonyítványt, ha abban egy hármas van. Szlovákia lakosságának köréből azonban azok a szigorú szülők sem hiányozhatnak, akik csak akkor értékelik a gyermekük bizonyítványt, ha az csak és kizárólag egyeseket tartalmaz. Szerencsére az ilyen szülőkből kevesebb van (5 százalék).

 

A félévi bizonyítványt a megkérdezettek 38 százaléka ünnepli. A szülők többsége azonban – sajnálatos módon – a közös élményekkel ellentétben az ajándékokat részesíti előnyben. A pénzbéli jutalmazást a szülőknek nem egész négy százaléka alkalmazza. A leggyakoribb ajándékok közé az édesség és a könyv tartozik. Az élménybéli jutalmazások közül a legkedveltebb a családdal eltöltött közös kirándulás, cukrászdalátogatás vagy egy éttermi közös ebéd.

 

 hirdetes_400x285  

A válaszadók hat százalék azt is elismerte, hogy a rossz bizonyítvány miatt már megbüntette a gyermekét. A büntetés között szerepel a mobil, a számítógép és a tévé használatának megtiltása, valamint a barátokkal történő találkozás korlátozása.

 

Az alap- és középiskolás diákok holnap, azaz január 31-én kapják meg a félévi bizonyítványukat. Február 2-án, pénteken a félévnyi munka után pedig egynapos félévi szünet vár rájuk.

 

Forrás: Webnoviny.sk

Nyitókép: Pravda

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!