A bukaresti szenátus döntő házként elfogadta szerdán a helyi hatóságok által felszámolt marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról rendelkező törvénytervezetet, amelyet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) terjesztett a parlament elé.

 

A törvénytervezet szerint az iskola önálló jogi intézményként fog működni azokkal a már korábban elindult osztályokkal, amelyeket – a 2015-ös iskolaalapítás törvényességét megkérdőjelező ügyészségi eljárás nyomán – a tanfelügyelőség a Bolyai Farkas Elméleti Líceumhoz sorolt. Az újraalakuló tanintézmény az 1948-ban államosított jogelődje által használt „II. Rákóczi Ferenc Gimnázium” nevet veszi fel.

 

„A szerdai döntés jó hír a magyar közösségnek, a kormánypártokkal kötött parlamenti együttműködési megállapodás kézzelfogható eredménye” – idézte az RMDSZ hírlevele szerdán Kelemen Hunor szövetségi elnököt. Az iskola törvény általi létrehozása a legjobb megoldás, hiszen ezt nem lehet közigazgatási perrel megtámadni, a tanintézményt csak az szüntetheti meg, aki létrehozta: kizárólag a parlament – mutatott rá a közlemény.

 

 hirdetes_300x300  

Mentsük meg a marosvásárhelyi katolikus iskolát!

 

A szenátusban a felekezeti iskola helyzetét rendező tervezetet 71 törvényhozó támogatta, 20 ellenezte, négyen tartózkodtak. A sarkalatos törvény elfogadásához legalább 69 voksra volt szükség.

 

Tavaly decemberben a tervezetet a képviselőház már elfogadta, így – ha senki sem terjeszt be alkotmányossági óvást ellene – hatályba lépéséhez már csak Klaus Iohannis államfő aláírására van szükség.

 

A Maros megyei tanfelügyelőség szeptember elején függesztette fel a magyar tannyelvű katolikus iskola működését egy tavaly kezdődött, az iskolaalapítás törvényességét megkérdőjelező ügyészségi eljárásra hivatkozva. Az intézkedés következtében a magyar kormány bejelentette, hogy csak akkor fogja támogatni Románia felvételét a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD), ha Bukarest megnyugtatóan rendezi a tanintézet jogi státuszát.

 

MTI

Nyitókép: foter.ro

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!