Elfogadta a parlament azt a kormányjavaslatot, amely megkönnyíti a cégek számára a vendégmunkások  harmadik országból történő behozatalát, illetve növeli a munkába való utazás támogatásának nagyságát.

 

A törvénytervezetet a Smer három képviselője, Martin Glváč, Ľubomír Petrák és Ján Podmanický dolgozta ki. Többek között tartalmaz több munkaerő-mobilitást támogató intézkedést utazási és költözési támogatások formájában.

 

Az munkába utazás költségeinek térítése a jelenlegi 135 euróról 200 euróra emelkedik, felső határa pedig 250 euróról 400 euróra módosul, ha házastársakról van szó, a felső határ 600 euró. Egyúttal csökken az a távolság, amely felett jogosult lehet a munkás a támogatásra: a jelenlegi 70 kilométerről 50 kilométerre.

 

  hirdetes_300x300   

Az új jogszabály lehetővé teszi, hogy a támogatás megítélése ne legyen a közlekedési mód függvénye. Korábban csak akkor járt költségtérítés, ha tömegközlekedéssel járt az adott alkalmazott munkába.

 

Az elfogadott törvény új típusú foglalkoztatás-öüsztönzést is bevezet: egyszeri, nagyobb összegű költözési támogatást. Erre azok lennének jogosultak, akik hajlandóak munkavállalás céljából az ország más részébe költözni. A támogatás felső határa egyéneknél 4000 euró, házastársaknál 6000 euró.

 

Egyszerűsödnek a harmadik országból származó munkások foglalkoztatásának feltételei. A törvény szerint azokban a járásokban lehet egyszerűsített módon felvenni külföldi munkaerőt, ahol a munkanélküliségi ráta alacsonyabb 5 százaléknál. Ezen túl a törvény feltételként szabja meg, hogy az így importált munkásoknak megfelelő lakhatást kell biztosítani, és dokumentumokkal kell alátámasztani itt-tartózkodásuk célját. Az a cég, amely az elmúlt két évben (!) megsértette az illegális foglalkoztatásra vonatkozó törvényeket, nem élhet az egyszerűsített munkaimport lehetőségével.

 

A fenti változások 2,86 millióba kerülnek, legnagyobb részét az Emberi Erőforrás Operatív Program keretéből finanszírozzák majd.

 

Teraz.sk

Nyitókép:

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!